Fevziye Köyü’nde her boya altın kemer
Bundan bir kaç yıl önce 115. Fevziye Yağlı Pehlivan Güreşleri’ne gitmiştik. Fevziye Ağası Amerikalı bir işadamı Douglas Parks idi. Yapılan güreşlerde 14 boyda 1. olanların tümüne altın kemer vermişti.
Gerçekten hemen her boyda güreşen pehlivanlar gereken ilgi ve alakayı görmüştü. Maddi yönden ve manevi yönden büyük bir özen gösterilmişti. Bir köyde 115 yıl boyunca güreş yapılması çok ilginç. Gerçekten Yalova’nın bir köyünde böyle bir güreş organizasyonun 115 yıl boyunca yapılması gerçekten çok büyük bir başarı olsa gerek!..
Daha önce böyle bir olay ile karşılaşmadım. Ama, aralıksız olarak Fevziye Köyü’nde 115 yıl boyunda yağlı güreşin yapılabilmesi gerçekten büyük başarıdır.
Fevziye Köyü’nde 115 yıldır güreşin yapılmasını sağlayan tüm emekçilere teşekkür edilmesi gerekiyor. Bir geleneğin yaşatılması ve ve bir asırdan fazla olması büyük bir başarıdır.
İllerde güreşler yapılıyor. İlçelerde güreşler yapılıyor. Bir köy yerinde 115 yıldır yağlı güreş organizasyonun yapılabilmesi takdire şayandır.
Daha önce duyardık. Ama bizzat yerinde gidip gördüm. Böyle bir geleneğin bir köyde yaşatılması için bir emek ve maddi güç lazım. Kolay değil öyle butik güreş de değil. Gerçekten iyi bir organizasyon yapılmış. Aynı zamanda er meydanı var. Bu da büyük bir olay. Köy yerinde bir güreş sahasının olması ve bunun 115 yıl yapılması çok dikkatimi çekti.
Bir de 14 boyda güreşen tüm güreşçilere altın kemer verilmesi, sanıyorum pehlivanları daha ayrı bir motive etmiştir. Herhalde daha önce böyle bir uygulama olmadı. Yalnızca Fevziye Köyü’nde gördüm. Baş, başaltı, büyük orta, küçük orta büyük, küçük orta küçük, deste büyük, deste orta, deste küçük, ayak, tozkoparan, teşvik 2, teşvik 1, minik 2 ve minik 1 boylarının birincilerine altın kemer verildi. Böyle bir ağa da henüz görülmedi sanıyorum. Amerikalı Ağa Douglas Parks, gerçekten yapacağını yaptı. Her boya altın kemer verilmesi ile öne çıkmış oldu. Hatta Yağlı Güreş Ligi’nde bile her boya altın kemer verilemedi.
Tabii bazı kesimler bunun yanlış olduğunu söylüyorlar. Ama her boya altın kemer vermek de kolay bir iş olmasa gerek. Aynı zamanda dereceye giren bütün pehlivanları para ödülünü de unutmadı. Gerçekten her boydaki pehlivan hem altın kemere, hem de para ödülüne layık görüldü.
Tabii bir daha böyle bir ağa gelir mi bilinmez? Ama Amerikalı Ağa Douglas Parks, bence burada ön plana çıkmayı da başardı. Ağa dediğin böyle olsa gerek? Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hem bu geleneğin sürdürülmesine katkıda bulunan hemen herkesin emeğine sağlık diyelim…
Tabii bu Amerikalı Ağa Douglas Parks, yağlı güreş hastası biri. Bu kadar sevmezse bunu yapar mı bilemem. Ama, gerçekten bu işe gönül vermiş birisi.
Yağlı güreşlerin yapılmasında emeği geçen tüm ağa ve emeği geçenlere teşekkür etmek gerekiyor. Gönül işi olmasa bu gelenek herhalde devam etmez diye düşünüyorum. Bu işi sevenlerin verdikleri destekler ile ayakta kalmaya devam ediyor yağlı güreş!..
Fevziye’de 115 yıldır yapılan bu yağlı güreş sanıyorum gelecek yıllara da aktarılır diye düşünüyorum…