Özlenen Fatih Ermeydanı’nda
İki butik güreşten sonra, daha önce 3 gün süren, geçen yıl ve bu yıl 1 güne düşürülen Türkiye’nin en büyük yağlı 4 güreşinden biri olan Kumluca Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde muhteşem güreşler oldu. Özellikle yeni başpehlivanların ustalar karşısında gösterdiği muhteşem performans seyircileri etkiledi.
70 başpehlivanın boy gösterdiği ve kol bağladığı Kumluca Ermeydanı’nda mutlu sona ulaşan isim Fatih Atlı oldu. Özellikle de Fatih Atlı yaptığı muhteşem güreş teknikleriyle özlenen Fatih Atlı ermeydanlarına yeniden dönmüş oldu. Daha önce de güzel güreşler çıkarmasına rağmen, Kumluca’da gerçekten üstün bir performans sergileyerek, Kırkıpınar’a adeta göz kırpan isimlerden biri oldu. Türkiye’nin en teknik başpehlivanları arasında yeralan Fatih Atlı. Kumluca Ermeydanı’dan bunu bir kez daha ispatlamış oldu.
Fatih Atlı taraflı – tarafsız tüm güreşseverler tarafından en teknik pehlivan olarak gösteriliyor. Fatih Atlı, bu teknik üstünlüğünü Kumluca Ermeydanı’nda bir kez daha, Kumluca seyircisine göstermiş oldu. Beklediğimiz ve özlediğimiz Fatih Atlı bu dedirtti.
Tabii… Fatih Atlı ile birlikte final yapma başarısını gösteren Enes Doğan’ı da unutmamak gerekir. Enes Doğan geçen yıl Kırkıpnar’da birinci olarak Başpehlilvanlığa yükselmişti. Hatta daha sonra yapılan güreşlerde birkaç kez göstermeyi de başardı. Yine 100. Yıl Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek kaldığı yerden devam etmek niyetinde. Yine unutulmayan güreşler izleten Cengizhan Şimşek ben de unutmayın mesajı verdi. Bununla birlikte çıkan diğer yeni Başpehlivanların performansı da bu yıl Kırkpınar’ın çok zor geçeceğinin habercisiydi. Osman Kan’ın Elmalı’dan gelen performansı, Hamza Özkaradeniz’in Hüseyin Gümüşalan karşısında performansı, Yıldıray Pala’nın Abdullah Güngör karşısında gösterdiği ve uzatmalara giden güreşi, Serdar Yıldırım adeta yıldırım gibi geliyor. Kumlucalı Orhan Okulu karşısında gösterdiği performans takdire değerdi. Serdar Yıldırım geçen yıl lig güreşlerinde de muhteşem performanslar göstermişti. Hatta altın kemerli pehlivanları da yenmeyi başarmıştı. Bu yıl da daha iyi hazırlanmış. Aynı şekilde Seçkin Duman, Bekir Eryücel ve Yunus Emre Yaman’ın ustalar karşısında güzel güreşler çıkarması gerçekten önemli. Yani kısacası yeni olanların muhteşem performansı, gerçekten ustaları zorlayacak. Yani kısacası paçaları sıkı bağlayın biz geliyoruz dediler. Kimse altın kemeri çantada keklik görmesin!..
Yine Osman Aynur ile Okan Acar’ın uzun süren güreşi, sonunda Osman Aynur’un galibiyeti. Hatta Serhat Balcı yine eski günlerine döndü mü? Ertuğrul Dağdeviren karşısında ölümüne mücadelesi. Yine 1. Turda İsmail Balaban ve İsmail Koç’un saatler süren güreşi…
Kumluca duayeni Orhan Okulu, Ali Gürbüz ve İsmail Balaban gibi yıldız isimlerin elenmesi sonucu seyircinin de ermeydanını yavaş yavaş terketmesi gözden kaçmadı. Sonuçta 70 başpehlivan katılımıyla ve toplamda 1328 pehlivanın boy gösterdiği Kumluca Yağlı Pehlivan Güreşleri organizasyon konusunda yavan olmasına rağmen, güreş karşılaşmaları seyir zevki yönünden güzel güreşlere sahne oldu.
Kumluca’da altın kemeri kuşanan Fatih Atlı’nın yaptığı güreşler, an itibariyle Kırkpınar’da bir kez daha kemeri kuşanacağım sinyali verdi. Özellikle de Ali İhsan Batmaz’a yaptığı muhteşem bel kündesi ile Kumluca’nın favorisi olduğunu ilk güreşinde göstermişti.
Tabii güreşlerin daha iyi organize edilmesi gerekiyor. Bunun için bir sistemin de oluşturulması gerekiyor. Mesela A, B ve C sınıfı güreşlerin kalitelerinin de yeniden bir kurul tarafından belirlenmesi ve eksiklerin giderilmesi ile daha iyi güreş organizasyonları yapılabilir. Daha da kurumsal olabilir…
Ne yazık ki, güreş yapılan ermeydanına görevli kişilerin dışında girilmemesi gerekiyor. Geçen sene Manavgat’ta iyi bir disiplin içinde uygulandı. Daha sonra ne olduysa oldu yavaş yavaş sistem kendi kendine bozuldu. Kuralların hemen herkese geçerli olduğu bir sistem olması gerekiyor. Güreşi olmayan güreşçiler, hakemler ve temizlik görevlilerinin daha sistemli olması gerekiyor. Bunları yeniden bir gözden geçirmek gerekiyor. Kişiler görevlerini yapmaları gerekirken, sahanın içinde bekleyerek güreş izlemeyi tercih ediyorlar. Ayrıca hakemlerin de pozisyonu takip ederken hep aynı pozisyon yerine dönerek takip etmeleri daha iyi olmaz mı? Ayrıca ödül töreni yapılırken, güreş olmaması gerekmez mi?
Kumluca’da ne yazık ki, daha önce 3 gün olan güreşlerde yaşanan sıkıntılar henüz giderilemedi. Ayrıca toplantıda özellikle basın mensuplarına bir türlü yer belirleme konusu da henüz çözülemedi. Özellikle servislerin de olmadığı ve yapılmadığı bir ortamda bir büyük güreşi daha kazasız belasız atlattık. Ufak tefek çatışmalar olmasına rağmen, yağlı güreş kendi yağında kavrulmaya devam ediyor. Bunun tüm Türkiye’ye yayılması gerekiyor. Dünya’ya tanıtabilmemiz için!..