Yağmur altında yağlı güreş
Yağlı güreş sezonunun son final güreşleri Muğla Fethiye Karaçulha’da yoğun yağmur ve dolu yağışı altında yapıldı. Pehlivanlar her şeye rağmen kazanmak için bütün hünerlerini sergileyerek, bütün olumsuzluklara rağmen mücadelelerini sonuna kadar sürdürdüler.
Kısacası sporcu sağlığı herşeyden önce gelir. Buna rağmen bu sezon Akyazı’da, Elmalı’da ve Fethiye’de olumsuz hava şartlarına rağmen güreşler yapıldı. Bu havalarda pehlivanlara sorduğumuz zaman sakatlanma riskinin yüksek olduğunu söylediler.
Tabii cazgırların, davul zurna eşliğinde pehlivanları coşturması sonucu, pehlivanlar da tam gaz güreşlere devam ettiler. Hem de hastalanma pahasına rağmen güreşten geri adım atmadılar. Hatta diğer yardımcı aktörlerin yağmurlukla güreşi devam ettirmelerine rağmen, pehlivanlar havanın olumsuz oluşuna dahi aldırış etmeden Ata Sporu Yağlı Güreş’i sonuna kadar yaptılar ve kürsüde hak edenleri yer aldığı bir güreş oldu.
Bütün olumsuzluklara rağmen emeği geçen bütün pehlivanları kutluyorum. Er meydanı bu olsa gerek!..
Gerçekten bütün pehlivanları minik boydan, baş boyuna kadar tebrik ve takdir etmek gerekiyor. Ama bütün olumsuzluklara rağmen bu güreşin planlamasını bir kez daha gözden geçirmek gerektiğini yetkililere hatırlatmak gerekiyor.
Bu pehlivanlar bizim için önemli değil mi? Eğer önemli ise, bu geleneksel güreşin daha uzun ve daha güzel olması için biraz olsun sporcu sağlığına dikkat edilse iyi olmaz mı?
Tabii bütün olumsuzluklara rağmen, bu işin diğer aktörleri de işlerini ellerinden geldiği yapmaya çalışıyorlar. Bu güreşin daha güzel ve daha iyi olması için planlamanın daha dikkatli yapılması gerekiyor. Çünkü bu değerli pehlivanlarımızın sağlığı olmaz ise, güreşin yapılması imkanı var mıdır? Yoktur! Bu nedenle biraz olsun insaflı olalım. Bu işin planlamasını yaparken sporcu sağlığını göz önünde bulundurarak planlama yaparsak daha iyi olmaz mı?
En azından bu işin uzmanlarından hava tahmin raporların alınması gerekir? Mesela bir kaç güreş olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenmişti. Hatta hiç yapılmayan güreşler de var. Bunun için planlama yaparken hangi bölgede nasıl bir hava olur. Bunun meteorolojiden alınması gerekir. Planlamayı da ona göre yapmak gerekir diye düşünüyorum.
Belki de bir kaçınız pehlivan adama bir şey olmaz diyeceksiniz. Ama pehlivanın insan olduğunu, hatta makine bile olsa bozulma ihtimali var mı? Var… Onun için bu değerli pehlivanların daha uzun süre bu güreşi devam ettirebilmesi için daha iyi sahip çıkmak gerekiyor!..
Başpehlivan kolay yetişmiyor!.. Her pehlivan da başpehlivan olamıyor. Bunun da bilinmesi gerekiyor. Bu güreşi bugüne kadar yapıp da başpehlivanlığa kadar çıkamayan bir çok güreşçi var. Her şeyden önce yağlı güreş çok zor bir spor… Bunun bilincinde olarak hareket edilmesi gerekiyor. Gerçekten başpehlivanlarımıza da sahip çıkmak ve kıymet bilinmesi elzem bir konu!..
Her sporcuya sakatlıksız bir sezon diliyoruz ya… Onun için bizim de onların sakatlanmaması için uygun şartları oluşturmamız gerekiyor…
Bütün pehlivanlara gelecek sezonda sakatlıksız, kazasız ve belasız olmasını temenni ediyoruz. Aynı zamanda hiç kimsenin hakkının yenmediği sezonlar olmasını diliyoruz.
Bir de bu güreşin organizasyonu yapanların, bu iş için önceden bu havanın kötü olacağını bilmesi ve ona göre tedbirler alması gerekiyor. Bazı önemli konular dikkatlice gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunun için güreşin organizasyonun ve yerinin önemi çok önem taşıyor. Yine de bu kötü şartlarda bu işi gerçekleştiren seyirciye yağmur ve dolu ortamında güreşi seyrettirmesini sağlayanların emeğine sağlık!..
Özellikle de pehlivanlar bu kötü hava şartlarına rağmen iyi veya kötü güreşleri bitirebildikleri için özellikle teşekkür ediyoruz.