Başaltında büyük rekabet!..
Bu sezon yağlı güreş liginde format değişikliğine gidilmesi ve ödüllerin arttırılması ile başaltında büyük bir rekabet oluştu.
Daha önce sadece Kırkpınar’da gerçekleşen bu rekabet. Boy atlamanın sadece Kırkpınar ile kısıtlı olmaması ve puanlama sistemine göre bir başaltı pehlivanın boy atlaması ile ligde kıran kırana güreşler gerçekleşti. Daha önce hiç ismi duyulmayan ve ilk turda elenen pehlivanlar dahi sonuna kadar mücadele etmeye başladılar.
Yağlı Güreş Ligi 7 hafta sürdü. Hemen hemen her hafta bir birinci çıktı. Bu birinciler içinde içinde en çok puanı toplayan Hamza Özkaradeniz, Başpehlivan olmaya hak kazandı.
Ligde başarı gösteremeyen başaltı pehlivanları bu kez de Kırkpınar’da kozlarını paylaştı. Burada da önce 2 başaltı pehlivanının, başpehlivanlığa yükseleceği duyurulmuştu. Daha sora son dakikada kural değişti ve başaltında yarı finale kalan 4 pehlivan da başpehlivanlığa yükseldi. Enes Doğan, Osman Kan, Yunus Emre Yaman ve Bekir Eryücel de Başpehlivanlığa yükseldi.
Tabii rekabet burada bitti mi? Bitmedi. Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri’nde başaltında 1. olan başaltı pehlivanı da başpehlivanlığa yükselecekti. Burada da kıyasıya bir rekabet vardı. Daha önce ligin ilk haftasını lider bitiren Metin Alpaslan Temizce’yi yenen Yıldıray Pala Başpehlivanlığa yükselmeyi başardı.
Yine rekabet devam etti. Ne zamana kadar? Taa ki Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri’ne kadar. Antalya Elmalı’da da baş altında 1. olan başaltı pehlivanı başpehlivanlığa yükselecek diye karar alınınca, kıyasıya bir rekabet de burada ortaya çıktı.
Antalya Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin başaltı birinciliğini Duman kardeşlerden Seçkin Duman kazandı ve başpehlivanlığa yükselmeye hak kazandı.
Başaltında hareketlenmeyi sağlayan sadece lig değildi. Kırkpınar’da ilk dörde girenler eskiden başpehlivanlığa yükseliyordu. Hatta daha önceleri final yapanlar yükseliyormuş. Bu karar yıllar önce kaldırılmış ve ilk 4’de girenler başpehlivanlığa yükseliyordu.
Yeni federasyon gelir gelmez aldığı yene kararlar ile Tarihi Kırkpınar’da ilk 2’ye girenler yükselecek dendi. Hatta biz de yazımızı yazarken 4 yazmıştık, eleştiriler sonucunda 2’ye düşürdük. Bir de baktık ki, Kırkpınar Yağlı Güreşleri devam ederken değil de, neden son dakikada bu karar değişti. Belki de ilk anda bu karar belirlenmiş olsa başpehlivanlığa çıkacak isimler değişebilir miydi? 2 kişinin çıkacak olması bazı başaltı pehlivanlarının umutlarını kırmış olabilir mi? Baştan bunu böyle belirlemiş olsalardı daha iyi olmaz mıydı? En azından güreşler başlamadan önce olsa daha iyi olurdu diye düşünüyoruz.
Başaltında rekabeti arttıran gelirin yanı sıra diğer, güreş turnuvalarında da başpehlivanlığa yükselmenin olması idi. Çünkü daha önce ilk turlarda elenen başaltı pehlivanlarının ne kadar güzel güreşler ortaya çıkarttığını görmüş olduk. Dileriz diğer güreş turnuvalarında da böyle güzel güreşler ortaya çıkar. Gelecek yıl da böyle bir uygulama olursa, yani 7 başaltı pehlivanının, başpehlivanlığa yükselmesi rekabeti daha da kızıştıracaktır.
Tabii boy atlama diğer boylarda da lig usulüne ve turnuvalara göre değişiklik gösterdiği için rekabet daha da iyi oldu. Turnuvaya göre, ödülüne göre ve boy atlamaya göre güreşlerin güzelliği daha da önem kazandı. Pehlivanlar hünerlerini daha çok sergiliyorlar. Seyirciler de gerçekleştirilen güreşlerden memnun oluyordur. Çünkü rekabetin olduğu yerde, kıyasıya mücadeleler de ortaya çıkıyor ve yağlı güreşler başka bir güzellik kazanıyor.
Dileriz seneye daha güzel güreşler sergilerler pehlivanlar!..